– Χαμένοι στην μετάφραση…

Standard

Αφορμή γι αυτή την ανάρτηση στάθηκε η αναδημοσίευση από πολλά ιστολογία, βίντεο  που παρουσίαζε τον Ferhat Encü του Κουρδικού HDP να ΄΄λέει΄΄ , σε ομιλία του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, για Τούρκους που ήρθαν από την Μογγολία, για Τούρκους που έκλεψαν την γη των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Κούρδων κτλ . Λόγια που όπως αποδείχθηκαν υπήρχαν μόνο στην φαντασία του μεταφραστή (με ή χωρίς εισαγωγικά).

Στην παγίδα της αναπαραγωγής της ψεύτικης είδησης έπεσαν δυστυχώς και αρκετά αξιόλογα ιστολόγια (ξανα) θέτοντας την προβληματική σχετικά με τον έλεγχο και την αναδημοσίευση ειδήσεων και πληροφοριών και την ευθύνη που έχουν ή πρέπει να έχουν όσοι αναδημοσιεύουν παρόμοια θέματα.

Ολόκληρο το ιστορικό μπορείτε να το διαβάσετε στην ανάρτηση με τίτλο :
Μούφα με video Κούρδου βουλευτή, στο ιστολόγιο:

http://makpress.blogspot.com. (πατώντας ΕΔΩ)

Λίγες ημέρες μετά διάβαζα :

ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ! Μπρεζίνσκι: «Η Μόσχα δεν σέβεται τις Ηνωμένες Πολιτείες και πρέπει να πληρώσει για αυτό» (διαβάστε πατώντας πχ ΕΔΩ )

Η υποτιθέμενη δήλωση κτλ του Αμερικανοπολωνού πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας στο radio poland με μια απλή αναζήτηση φαίνεται ότι δεν έγινε ποτέ…

Απόσπασμα οθόνης από αναζήτηση στο radio poland όπου φαίνεται πως δεν υπήρξε καμία δήλωση του Βrezinskiy (η πιο πρόσφατη ανάρτηση στην σελίδα ήταν το καλοκαίρι του 2015 και αφορούσε αναδημοσίευση συνέντευξής του απο το  Der Spiegel).

 

Αν και το δεύτερο περιστατικό δεν έλαβε την έκταση του πρώτου, τα ερωτήματα που προκύπτουν και καλούνται να απαντηθούν είναι πολλά και αφορούν τόσο το στάδιο του ελέγχου αυτών που(ανα) δημοσιεύονται όσο και την διαχείριση μιας δημοσίευσης που αποδείχθηκε αναληθής. Στα παραδείγματα που ανέφερα παραπάνω κάποιοι απλώς κατέβασαν το άρθρο και οι παραπομπές πλέον οδηγούν … πουθενά. Άλλοι συνεχίζουν να τις έχουν σαν να μη συνέβη τίποτα, κάποιοι (λίγοι – προς τιμήν τους) σχολίασαν την αναλήθεια με ξεχωριστή μνεία στην αρχική ανάρτηση κτλ.
Η ικανότητα – δεξιότητα μας ως αναγνώστες -σχολιαστές – διαχειριστές ιστολογίων, να εντοπίζουμε και συνακόλουθα να δημοσιοποιούμε παρόμοιες ψευδείς ή/και παραποιημένες πληροφορίες – ειδήσεις, είναι καταλυτική για την κοινωνικό και πολιτικό ρόλο που μπορεί να παίξει το διαδίκτυο  ως κεντρικό κανάλι διαμόρφωσης της ροής της πληροφορίας είτε προς την κατεύθυνση  της αποχαύνωσης – παθητικότητας μας (ως ενεργούμενα της κάθε λογής εξουσίας) είτε προς την κατεύθυνση της ενεργού συμμετοχής μας στην κοινή προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων που μας περιβάλλουν.

Η διαχείριση της πληροφορίας καθώς και η προάσπιση της ιδιωτικότητας μας  είναι οι δύο τομείς όπου διεξάγεται ήδη λυσσαλέα -πολλές φορές αθέατη- μάχη  ανάμεσα στην ανθρώπινη προσωπικότητα και στο απρόσωπο σύστημα και που η έκβασή της θα καθορίσει τη μορφή του κόσμου που έρχεται…

ΥΓ: Το διαδίκτυο είναι το νέο πεδίο μάχης όπου σχολιαστές μισθωμένοι από μυστικές υπηρεσίες, πολυεθνικές εταιρίες, ΜΚΟ,δεξμενές σκέψης (think tank)  και γενικά κάθε καρυδιάς καρύδι προσπαθούν να επηρεάσουν την ροή της πληροφορίας  και την ΄΄ερμηνεία΄΄ της πραγματικότητας (κοινωνικής – πολιτικής – οικονομικής κτλ) προς όφελος των εντολέων τους από τα πιο ΄΄απλά΄΄ μέχρι τα πιο σύνθετα θέματα. Υπενθυμίζω ενδεικτικά τις περιπτώσεις του σχεδίου ΑΝΑΝ,του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού επί κυβέρνησης Καραμανλή, τα Δεκεμβριανά του 2008 με την δολοφονία Γρηγορόπουλου στα Ελληνικά και την Αραβική ΄΄άνοιξη΄΄, την ανατροπή Γιανούκοβιτς και τα γεγονότα της Ουκρανίας – Κριμαίας, την δημιουργία/ διαχείριση της τρομοκρατίας από το διεθνές ΄΄παρακράτος΄΄ για την προώθηση των στόχων του στα διεθνή.

ΥΓ2: Ο τρόπος παρουσίασης μιας είδησης είναι εξίσου σημαντικός αν όχι σημαντικότερος από την είδηση καθαυτή.

Advertisements

Σχολιάστε ελεύθερα (greklish - ΚΕΦΑΛΑΙΑ - εκτός θέματος - υβριστικά/δυσφημιστικά - flames - troll και συναφή δεν δημοσιεύονται) . Για απορίες κτλ mail me at ixni.latis ΄΄παπάκι΄΄ yandex.com. Ευχαριστώ .

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s